Albert Kuipers Decorbouw

Film

Televisie

Theater

Overig

 

Film

Producties | een selectie:

zigzagkind zigzagkind zigzagkind zigzagkind poster alles stroomt poster atlantis poster belle poster floris poster forbidden quest herman brood poster iep poster indiaan poster ja zuster nee zuster poster minoes poster poolse bruid poster terug naar de kust poster vliegende hollander poster viva boer gerrit

Nono het zigzagkind - 2012 Regie: Vincent Bal.
Production design: Vincent de Pater.
De verfilming van het boek 'Het Zigzag Kind' van de Israëlische auteur David Grossman.
Decor in wording.
Huisje fase 3

Nono het zigzagkind - 2012 Regie: Vincent Bal.
Production design: Vincent de Pater.
De verfilming van het boek 'Het Zigzag Kind' van de Israëlische auteur David Grossman.
Decor in wording.
Huisje fase 2

Nono het zigzagkind - 2012 Regie: Vincent Bal.
Production design: Vincent de Pater.
De verfilming van het boek 'Het Zigzag Kind' van de Israëlische auteur David Grossman.
Decor in wording.
Huisje fase 1

Nono het zigzagkind - 2012 Regie: Vincent Bal. Production design: Vincent de Pater.
De verfilming van het boek 'Het Zigzag Kind' van de Israëlische auteur David Grossman. Nono wil op zijn vader lijken -de beste politie inspecteur ter wereld- maar raakt iedere keer weer in de problemen. Twee dagen voor zijn Bar Mitswah wordt hij weggestuurd naar zijn oom Sjmoel, die hem weer op het rechte pad moet brengen. In de trein krijgt hij echter een laatste kans om zich te bewijzen… Samen met meester-inbreker Felix Glick, een oude kennis van zijn vader, stopt hij de trein en treedt een wereld binnen van vermommingen, achtervolgingen, Franse chansons en Zohara, een mysterieuze vrouw wiens geheimen Nono’s leven voor altijd zullen veranderen.

Alles stroomt - 2009 Regie: Danyael Sugawara. Production design: Vincent de Pater.
Een moeder en een zoon vormen samen een hecht gezin, maar gaan op een belangrijk punt in hun leven ieder een andere kant op. Damiaan is geslaagd voor zijn eindexamen en verlaat het huis om in een kraakpand te gaan wonen. Het contrast met de geborgenheid van het ouderlijk huis had niet groter kunnen zijn. Zijn moeder die haar zoon na de dood van haar man alleen heeft opgevoed, komt een nieuwe liefde tegen, een binnenschipper. Ze gaat bij hem op het schip wonen en samen gaan ze de grote rivieren over. Ook haar leven verandert drastisch. Moeder en zoon houden koppig vol in hun nieuwe bestaan, dat minder rooskleurig blijkt dan het aanvankelijk leek. Ze leven meer en meer langs elkaar heen en verliezen elkaar uit het oog. Alles stroomt. Over de pijn die dit veroorzaakt kan niet gesproken worden. Het is de vraag of de moeder-zoonliefde dit overwint.

Atlantis - 2009Regie: Digna Sinke. Production design: Vincent de Pater.
De veertienjarige Xenia voelt zich slecht thuis in een overgereguleerde maatschappij waarin iedereen zich aan heersende regels houdt, niemand verboden vragen stelt en optimisme een morele plicht is. Referenties aan vroeger zijn verboden en dagelijks nieuws opvallend afwezig. In haar land leven 'de gelukkigste mensen ter wereld', maar zij voelt zich vooral verward. Wanneer een oude man haar vraagt een brief te posten op een verboden eiland, ontdekt ze een fantasierijke wereld waar gevoelens, kleuren en verhalen wel geaccepteerd worden. Het is de plaats waar ze zichzelf zal leren kennen. Digna Sinke, onder meer bekend om haar Tiengemeten-documentaires, maakt ook hier gebruik van het weidse Zeeuwse landschap. En van ontwrichtende beelden van steriele architectuur. Niet de plot, maar de tiener, haar omgeving en de sterk aangezette geluiden vormen deze associatieve film. Hoewel het verhaal zich afspeelt in de nabije toekomst, is Atlantis nadrukkelijk geen sciencefiction, maar een auteursfilm over volwassen worden en de wereld beter leren begrijpen.

Belle van Zuijlen - 1993 Regie: Digna Sinke. Production design: Vincent de Pater.

Floris - 2004 Regie: Jean van de Velde. Production design: Vincent de Pater.
Avontuurlijke speelfilm is het vervolg op de legendarische gelijknamige jeugdserie van Paul Verhoeven uit 1969. In de modernere filmversie - de middeleeuwen zijn fantasierijker en doorspekt met anachronistische grappen - draait het verhaal om Floris (Michiel Huisman), de kleinzoon van de destijds door Rutger Hauer gespeelde middeleeuwse ridder Floris van Rosenmondt. Floris is een vredelievende jongen wiens vader (Victor Löw) hem minacht omdat hij de familietraditie van koene ridders die de vrijheid verdedigen niet voortzet: Floris is toneelspeler. Om zijn vader te bewijzen dat hij toch een held kan zijn, helpt hij hem bij de zoektocht naar een vermist heilig relikwie met bijzondere krachten. Het is de laatste hoop van de Hertog van Bourgondië, zijn vaders baas, om de gemene Hertogin van Gelre uit te schakelen. Samen met zijn oosterse vriendin Pi (Birgit Schuurman), beleeft Floris hachelijke avonturen als hij het opneemt tegen de hertogin en haar handlangers Van Rossum jr., Kleine Pier jr. en Sergeant jr., de kinderen van zijn grootvaders vijanden.

The Forbidden Quest - 1993 Regie: Peter Delpeut. Production design: Vincent de Pater.
The Forbidden Quest speelt in 1941. In dat jaar vertelt de oude scheepstimmerman J.C. Sullivan over zijn belevenissen aan boord van de Hollandia tijdens een uiterst geheime expeditie naar de Zuidpool in 1905. Ter ondersteuning van zijn ongelooflijke verhaal toont Sullivan de films die tijdens de reis door een meevarende cameraman zouden zijn geschoten. Deze fragmenten, authentieke beelden in het begin van deze eeuw op de Noord- en Zuidpool gemaakt door cameramannen als Frank Hurley en Herbert Ponting werden door regisseur Peter Delpeut in de collectie van het Nederlands Filmmuseum gevonden en verwerkt in de film naar een eigen scenario. Hij liet zich daarbij inspireren door schrijvers als Edgar Allen Poe en Jules Verne.

Wild Romance - 2006 Regie: Jean van de Velde. Production design: Vincent de Pater.
Niet de muzikant en kunstenaar Herman Brood (Daniël Boissevain), maar eerder diens manager for life Koos van Dijk (Marcel Hensema) is de centrale figuur in de muziekfilm van regisseur Jean van de Velde over Nederlands bekendste rock'n'rolljunkie en zijn band Wild Romance. Vanuit het perspectief van Van Dijk wordt het ontstaan van het succes van Brood & band midden jaren zeventig verteld, waarbij aandacht wordt besteed aan de hits (in beroemd geworden optredens), aan de ruzies, romances, bandwisselingen en de Amerikaanse tour. De gebeurtenissen zijn waarheidsgetrouw weergegeven, alsook de onverwoestbare band tussen de muzikant en zijn manager. Geleidelijk ontstaat het beeld van de muzikant die niet zonder drugs het podium op durfde. De film eindigt met ware beelden van de begrafenis van Brood, die op 54-jarige leeftijd in de zomer van 2001 van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam sprong.

Iep - 2010 Scenario: Mieke de Jong. Production design: Erly Brugmans.
Tine en Warre, een kinderloos echtpaar, ontfermen zich over een eigenaardig wezentje met vleugeltjes. Warre, die vogelaar is, vindt haar een vogeltje. Tine vindt haar een meisje. De vogelachtige neigingen van het kind verbazen de vrouw, maar de man niet. Als Viegeltje, zoals ze haar noemen, met een zwerm vogels wegvliegt is Tine ontroostbaar. Het echtpaar besluit haar te zoeken. De zoektocht brengt hen in contact met anderen die Viegeltje ontmoet hebben. Iedereen vindt in haar precies wat hij nodig heeft. De tocht van Warre en Tine is de verfilming van het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen. De surrealistische roadmovie geeft volop ruimte aan de beeld- en taalgrapjes van Van Leeuwen. Viegeltje is een blanco personage waarop iedereen zijn of haar verwachtingen kan projecteren. Aan het eind van de film heeft iedereen een les geleerd of is verlost van een angst. De film maakt gebruik van digitale technieken, maar Viegeltje wordt gespeeld door de zevenjarige Kenadie Jourdin-Bromley, die door primordiale dwerggroei niet groter wordt dan 76 centimeter.

De indiaan - 2009 Regie: Ineke Houtman. Production design: Vincent de Pater.
'De meeste kinderen komen uit de buik van hun moeder. Ik kom uit een vliegtuig.' De bijna achtjarige Koos wil graag op zijn imposante, blonde oer-Hollandse vader lijken, maar dat is niet eenvoudig want hij is geadopteerd uit Peru - en dus klein en donker. Hij houdt niet van zwemmen, wel van motorrijden. Later wil hij een motor kopen, net als zijn vader, maar eerst moet hij z'n zwemdiploma halen. Ondanks enthousiaste aanmoedigingen van zijn ouders, grootouders en de motorclub van pa durft hij echter niet te duiken. En dan blijkt moeder ook nog zwanger. De twijfel slaat toe en hij gaat op zoek naar zijn afkomst. Voor de supermarkt ziet hij toevallig een Peruaanse jongen die vreemde muziek staat te maken. Hij raakt aan de praat en komt erachter dat hij van oorsprong een indiaan is. Vanaf dat moment doet hij er alles aan om, ondanks zijn Hollandse ouders, een waarachtige indiaan te zijn. Hij is zelfs bereid om iets heel dappers te doen.

Ja zuster, nee zuster - 2002 Regie: Pieter Kramer. Production design: Vincent de Pater.
Lichtvoetige musical is een verfilming van de gelijknamige succesvolle televisieserie die schrijfster Annie M.G. Schmidt samen met componist Harry Bannink in 1965 schreef. Het verhaal speelt zich af in een keurig straatje in het decor van de jaren zestig. Loes Luca is zuster Klivia die in een rusthuis de scepter zwaait over de nerveuze Jet, 'de ingenieur' en de ruziënde Bertus en Bobby. Het luidruchtige gezelschap is een doorn in het oog van de chagrijnige buurman Boordevol (Paul Kooij). Met veel moeite probeert hij tevergeefs Klivia en haar herrieschoppers via de zoveelste rechtszaak het huis uit te zetten.

Minoes - 2001 Regie: Pieter Kramer. Production design: Vincent de Pater.
Jeugdfilm naar een boek van Annie M.G. Schmidt. Meneer Tibbe (Theo Maassen) is een verlegen journalist bij de krant in het stadje Killendoorn. Het ontbreekt hem aan stukjes met nieuwswaarde en zijn bazin staat op het punt hem te ontslaan. Dan ontmoet hij juffrouw Minoes. Een net dametje in mantelpak dat communiceert met poezen, kopjes geeft, spint en via de katten in de buurt op de hoogte is van een alle nieuwtjes uit Killendoorn. Met stemmen van Annet Malherbe, Wim T. Schippers, Katja Schuurman, Paul Haenen, Loes Luca, Hans Teeuwen, Frits Lambrechts en Kim van Kooten. Minoes won in 2002 Gouden Kalveren voor Beste Lange Speelfilm en Beste Actrice (Carice van Houten).

De Poolse bruid - 1998 Regie: Karim Traidia. Production design: Anne Winterink.
Psychologisch drama over een Groningse boer en de Poolse Anna, een vrouw die door twee mannen naar Nederland is gelokt om in de prostitutie te werken. De doodsbange vrouw weet te ontsnappen en wordt per toeval door de Groningse boer op zijn land ontdekt. Hij neemt haar in huis. Langzaamaan groeien de twee naar elkaar toe en ontstaat er een liefdesrelatie. De Poolse bruid maakte deel uit van het Route 2000 project, vier films waarin de naderende eeuwwisseling centraal stond. De film werd veelvuldig bekroond in binnen- en buitenland, onder andere met Gouden Kalveren voor Beste Regie en Beste Actrice (Monic Hendrickx).

Terug naar de kust - 2009 Regie: Will Koopman. Production design: Manuelle van den Heuvel.
Psychologische thriller gebaseerd op het gelijknamige boek van Saskia Noort. Maria, een alleenstaande moeder en zangeres in een succesvolle coverband, heeft een relatie met de alcoholische Geert. Op een dag zet ze hem de deur uit en vertelt hem ook dat ze het kind dat ze van hem draagt, weg laat halen. Na de abortus beginnen de bedreigingen. Maria wordt door niemand serieus genomen, ook al niet omdat de familie een geschiedenis van gekte met zich meedraagt. Bij haar zus Ans die in het ouderlijk huis aan de kust woont, hoopt ze met haar twee kinderen tot rust te komen. Maar de verwikkelingen beginnen dan pas echt. Haar huis in Amsterdam brandt af en bij Maria slaan de twijfels toe over haar eigen realiteitszin. De film houdt de kijker tot op het laatste moment in onzekerheid over de dader - als daar al sprake van is. Weidse opnamen van de Nederlandse kustlijn en de fotogenieke duinen, maar ook van het drukke Amsterdam, vormen het decor van deze thriller.

De vliegende hollander - 1995 Regie: Jos Stelling. Production design: Gert Brinkers.
Speelfilm geïnspireerd op de gelijknamige sage over een onfortuinlijke zeeman die tot in alle eeuwigheid gedoemd is de wereldzeeën te bevaren. De film vertelt in drie bedrijven het verhaal van een lijfeigene die, tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), op zoek gaat naar zijn vermeende vader, de Vliegende Hollander, en daarmee naar zichzelf. Zijn avontuurlijke tocht eindigt in een Amsterdams rasphuis waar hij, dankzij de verbeeldingskracht van zijn eigen zoon, de mythische bijnaam van zijn vader kan overnemen. De Vliegende Hollander is een allegorisch sprookje over de opkomst van het individualisme, het belang van de fantasie, de dood en het verlangen te vliegen.

Viva Boer Gerrit - 2000 Regie: Hans Heynen. Production design: Anet Wilgenhof.
Zwarte komedie over een naïve boer die op zijn vijftigste toch eindelijk een keer aan de vrouw wil. Als domste zoon uit een rijtje van veertien kinderen werd hij altijd klein gehouden door zijn ouders. De andere kinderen gingen studeren en Gerrit nam de boerderij over. Op een alleenstaandenavond wordt Gerrit verliefd op de volkse Tonia. Tonia, haar twee zonen en een dubieuze handlanger vol met creatieve financiële adviezen, zien in een huwelijk met Gerrit hun beurzen al vollopen. Na de bruiloft is de lol er voor de boer al snel vanaf. Tonia en haar trawanten zijn alleen nog maar bezig om meer geld uit de boerderij te slepen. Als volgens Tonia's zoon de ombouw van melkvee naar slachtvee nog meer geld zal genereren, moet er gezocht worden naar goeie dikbillen. Ze vertrekken naar Guatamala.

zigzagkind zigzagkind zigzagkind zigzagkind alles stroomt atlantis belle floris forbidden quest herman brood iep indiaan ja zuster nee zuster minoes poolse bruid terug naar de kust vliegende hollander viva boer gerrit

Vorige

Volgende

naar boven

naar beneden

Klik op de i in het midden van de pijltjes voor meer informatie.